”Oh I get by with a little help from my friends,
Mmm,I get high with a little help from my friends,
Mmm, I’m gonna try with a little help from my friends.”
Lennon/McCartney
Med en dator framför sig når man idag inte bara alla gamla kärlekar, obskyra kockar i Texas och Johnny Depps agent utan även all världens fakta. Somliga källor går att lita på lika mycket som den där kocken i Texas, andra är synnerligen korrekta och användbara.
Här är de språkverktyg på nätet som jag kan rekommendera. De är såpass bra att när jag sitter med själva boken på armlängds avstånd, väljer jag ändå den digitala versionen.
1. SAOL
Svenska Akademiens ordlista är inte som andra ordlistor på nätet. Om man söker på ett ord, visas hela boksidan upp – precis som om man satt med verket i handen. Konstigt, men uppiggande på något sätt.
Användningsområde: när du vill vara riktigt bombsäker på stavning eller böjning eller avsluta ett gräl med någon som tror sig veta bättre.
Adress: www.svenskaakademien.se/ordlista
Pris: gratis.
2. Myndigheternas skrivregler
Det här är lättåtkomliga skrivregler som är riktade till skribenter inom offentlig förvaltning. Men äsch, alla som skriver utanför offentlig förvaltning kan också ha nytta av dessa regler.
Användningsområde: funkar bra som komplement till Språkrådets skrivregler – inte minst när du har glömt den hemma.
Adress: tinyurl.com/mlgxok
Pris: gratis
3. Svarta listan
Regeringskansliets lista över ord som bör undvikas och vad de kan ersättas med är stundtals riktigt rolig läsning för den ordbitne.
Användningsområde: när du har fastnat i obefogad krångelsvenska och vill ha hjälp att ta dig loss!
Adress: tinyurl.com/mrnszh
Pris: gratis
4. Språkrådets frågelåda
Se här en guldgruva som står vidöppen! Här finns frågor som andra har ställt till Språkrådet – och det är såpass många att det är svårt att komma på en obesvarad fråga. (Om du skulle lyckas, kan du mejla den till redaktionen. De svarar snabbt och prompt.)
Användningsområde: när du tvekar angående skrivregler, nymodigheter eller svengelska eller … ja, vad som helst som har med det svenska språket att göra.
Adress: www.sprakradet.se/frågelådan
Pris: gratis
5. NE:s ordbok
Ordboken sitter tätt ihop med encyklopedin och det svensk-engelska lexikonet. Till skillnad från SAOL, innehåller NEO utförliga ordförklaringar, böjningar, exempelmeningar och etymologier. Rätt som det är, sitter man och läser uppslagsord som man från början inte alls hade tänkt sig att slå upp.
Användningsområde: när du inte hittar ett ord i SAOL eller bara vill ha mer kött på benen.
Adress: www.ne.se
Pris: 549 kr/år
/Lotten Bergman, info@lotten.se